DIY - Navn på savlesmække

Enkelte har spurgt ind til navn på savlesmække, og jeg synes da lige jeg ville lave en DIY på dem. De er jo ret enkle, så man behøver ingen sykundskaber for at lave dem. Jeg har valgt at pensle en del af det tekniske ud, da jeg ved nogen måske ikke har en disse forstand på det, og der altså ingen skam :)

Jeg har snydt og købt savlesmækkerne (der må komme en DIY på hjemmelavede en anden dag ;)).

For at lave navnet startede jeg med at finde den skrifttype jeg kunne tænke mig. Der findes et hav af gratis skrifttyper på nettet man kan downloade. Jeg bruger gerne http://www.dafont.com/ og det er også her jeg fandt skrifttypen denne gang. Skrifttypen hedder i øvrigt Cheri.

Når du vælger en skrifttype er det en god ide at tage en "gennemfarvet" kraftig type, frem for en tynd sirlig type. Det skal klippes og skæres ud, og bliver nemt mini-pilfinger arbejde fra helvede! :x
Man kan i øvrigt støde på skrifttyper der ikke ser gennemfarvet ud, men somfindes i to udgaver når der trykkes på den som her:

 Fig.1: Cheri ser ikke gennemfarvet ud
 
 Fig.2: Da jeg har klikket ind på Cheri skrifttypen, kan jeg se der er to udgaver.



Jeg vil kort beskrive hvordan man henter skrifttypen, hvis nu nogen ikke er så meget inde i alt det tekniske, for den skal placeres i den rette mappe. Jeg tager udgangspunkt i at der kan åbnes zipfiler på computeren,men løber du i problemer,så spørg endelig,måske jeg kan hjælpe alligevel.

Jeg vælger download (i feltet jeg har markeret med grønt på fig. 2) og får fig.3 frem. Her vælger jeg bare at sige åben. (der står muligvis winzip i stedet for winrar, men det skulle ikke betyde noget :) )

Fig. 3
Der skulle så gerne åbne et vindue med filerne i (fig. 4). Nu tager jeg udgangspunkt i mit eget windows som er windows 7, måske det ser andereledes ud hos jer,men problemer så spørg endelig :)
Nu går jeg så ned i start, vælger kontrolpanel ude til højre. Når jeg er kommet ind i kontrolpanel, så finder jeg der hvor der står udseende og personlige indstillinger (fig 5).

Fig4:

Fig 5:


Nu vil i kunne se der stor skrifttyper nede i bunden og der klikker i. Nu åbner et nyt vindue hvor der ligger skrifttyper i (fig 6). Her skal vi have de to downloadede typer over i. Det gør vi ved at gå ned i mappen med de to hentede skriftyper, markere, højreklikker og siger kopiere dem, derefter går vi så i den mappe med skrifttyper og højreklikker og siger sæt ind. Nu skulle de så være at finde i jeres skrifttyper.

Fig. 6:


Nu kan vi så gå i gang med at lave skabelonerne til navnet. Man åbner et worddokument (eller hvilket skriverprogram man nu har). Det er vigtigt at skriveprogramet ikke har været åbnet mens skrifttypen er blevet downloadet og installeret, eller er man nød til at lukke skriveprogrammet og åbne det igen før man kan finde sin nye skrifttype. Så er det bare at give sig i kast.

Jeg har valgt skrifttypen Cheri fordi jeg synes den er sød og piget,men der findes jo et hav af type, også nogle der er mere drenget hvis det er det man ønsker.

Man vælger skrifttypen samt størrelse og taster det ønskede navn i dokumentet. Mht. størrelse er det svært at sige da jeg synes der ofte er forskel på to skriftyper i samme størrelse, hvis det giver mening,altså to forskellige skrifttyper i str. 12, virker ikke altid lige store :S Samtidig kan ikke langt navn heller ikke være så stort, da det så ikke kan være der. Så man må prøve sig lidt frem.

Jeg mener jeg har brugt str. 120 til mine smækker her. 120 er ikke at finde i str. oversigten, men så skriver man det bare manuelt ;) Når du synes du har fundet den rigtige størrelse, er det en god ide lige at prøve at ligge skabelonerne på smækken for at tjekke om navnet nu også kan være der.

Jeg printer dem ud,og klipper bogstaver ud, samt skære de små dele i e'et, d'et og a'et ud. Nu har jeg så mine bogstavskabeloner.

Jeg har købt strygestof til at lave trykket med. Det fåes bl.a. på ebay (dog skal man lige for høre sig ved sælger om man kan få i forskellige farver, da de oftest sælges i pakker med flere af samme farve. Men det skulle være muligt at få forskellige farver i sin pakke), eller nemmeste her http://www.papirogtapet.dk/strygestof

Fra papirogtapet:
"Strygestof er en gummiagtig folie, der bruges til tryk på stof, f.eks. i tøjindustrien. Det kan bruges på alle former for bomuldsstof. Blot er det vigtigt, at du husker at vaske stoffet/tøjet før du lægger strygestof på, da strygestoffet ikke kryber i vask, på samme måde som stof kan gøre det.
Tøj med strygestof kan vaskes på 60 grader, men jeg anbefaler dog kun 40 grader. Vask gerne tøjet med vrangen udad, for bedre holdbarhed."

Du tager nu dit ark og ligger dine skabeloner på den skinnende side, som bliver det der vender op. Så tegner du rundt om og her kan jeg anbefale en tynd cd-marker eller lign. der kan tegne på plastik. Du kan også vende strygestoffet og tegne på bagsiden af det, men så vær obs på at bogstaverne skal være spejlvendt, så det vender rigtig når det stryges på. Jeg kan ikke anbefale det, da jeg synes stregerne man tegner smitter med af når man stryger det på.

Når du har tegnet det op, så klipper du bogstaverne ud og skære de små dele i f.eks. a'er, e'er og d'er væk. Bagefter finder du smækken frem. jeg stryger den gerne lige først der hvor jeg vil have navnet til at stå, så der er glat overflade.

Nu ligger jeg mine bogstaver på med den skinnende side op, ligger bagepapiret (følger gerne med strygestoffet) på og stryger ved middelvarme/bomuld/**. Det er vigtig at strygejernet ikke bliver for varmt, da det så kan bliver mindre pænt at se på, da det kan finde på at rynke ellers/ smelte ned i stoffet. Så stryger du det ellers under pres i 15 sek.

Flyt bagepapiret og forsøg forsigtigt at løfte den skinnede plastik del af. Strygestoffet skulle gerne bliver siddende,ellers så stryg lidt mere. Når jeg har pillet plastikket at ,så ligger jeg mit bagepapir hen over igen og stryger lige ganske kort hen over.

Og voila, en savlesmæk med navn :D

Jeg håber denne DIY kan bruges, og har du nogen spørgsmål eller er i tvivl om noget, så spørg endelig. Der findes ikke dumme spørgsmål, kun dumme svar ;)


Ingen kommentarer:

Send en kommentar